1 Ekim 2022 Cumartesi

Free İran

Belki de şuan İran halkının Şah'ı devirdiği gibi bir ortama ihtiyacı var. O ortamda Humeyni önce palazlanmış, sonra ülkeden kaçmıştı. İnsanlar kasetlerini yasadışı yollarla edinip, çoğaltıp dağıtıyordu. Humeyni orduda (hava kuvvetleri hariç) yapılanmasını sağlamıştı. Polis teşkilatında bile Şah yönetiminde Humeyni taraftarları fink atıyordu. İranlı sosyalistler bile Humeyni'yi Şah Pehlevi'ye karşı bir kurtuluş olarak görüyordu. İşte böyle bir ortamda Humeyni İran'ı bir İslam devleti olarak yeniden yapılandırdı.

Cumhuriyetçileri baştan ürkütmemek için de adına "cumhuriyet" dediler. Daha doğrusu bu isim referandumla belirlendi. Sözüm ona bir demokrasi vardı. Bu "demokrasi"de dini liderin onay vermeyeceği kimsenin iktidara gelme şansı yok. Tabandan gelen sesler bu kadar yüksek çıkmasına rağmen polise karşı dik duran İran kadınlarının bu davranışı takdire şayan olsa da bir kaç ay önce başını açma protestosunda İranlı kadınların karşısında sıradan İranlı erkekler de tepki gösteriyordu.

Kadınlar tek başlarına bu işi "devrim"le çözemeyecekleri kesin, bu sefer biraz da erkeklerin örgütlü ve koordineli şiddetin yardımı gerekiyor. Ama öncelikle İran'da örgütlü bir siyasal güç yok, kitleleri peşinden sürükleyecek siyasal bir hareket de. Bir rejim değişikliği olasılığından bahsedebilmek için geniş kitleleri örgütleyip, sokağa çıkarabilecek, genel grev yapabilecek ve bir taraftan rejimle silahlı mücadeleye girecek geniş kitlelerin katılımının olduğu örgütlü bir halk hareketinden bahsetmek gerekir.

İran'da böyle bir yapı yok, İran'da böyle bir ideolojik örgütlenme de yok. Bu nedenle İran'da rejimin devrilmesi kısa ve orta vadede mümkün değil gibi. Becerebilirse, zincirlerini kırıp atarlarsa, son 40 yıldır siyasal İslam çukuruna yavaş yavaş batan Türkiye'yi geride bırakıp, çağdaş normları tutturan bir ülke haline gelmesi ütopya bile değil. Tabi ki bu dip dalgası örgütlü bir şekilde eninde sonunda yutarsa bu rejimi.

Hiç yorum yok: