22 Ekim 2022 Cumartesi

Seçim sahası: Belki fikrin değişir

Seçimler yaklaşıyor. Aslında Erdoğan’ın karşısına 24 Haziran 2018 “Cumhurbaşkanlığı seçimleri”nde muhalefetin göstereceği aday bir şempanze türü olarak Bonobo’lar olabilirdi. Neden olmasın diye de bir ara düşünmüştüm.

Yanılmadık. Anayasa’yı takmayan, işine geldikçe seçim yenileyen, kaybettiğini anlayınca mühürsüz oyları alelacele binlerce zarfa tıkıştıran, seçim sonuçları açıklanmadan balkonlara çıkıp, bir çalma deyimi olan “Atı alan Üsküdar’ı geçti” diye açık açık itiraf eden, koyduğu kurallara uymayan birini neden ciddiye alalım ki? Ders niteliğinde.

Sayılmış geçersiz oylar var/mış, konu hırsızlıkla ilgili.

Muhalefet, 20 yıldır ülkeyi yöneten siyasal İslamcı bir partinin mağduriyet yalanın peşinde sürüklenerek “Aman ağzımızın tadı bozulmasın” repliğinde; aman sokağa çıkma, tepki gösterme!

Seçimler yaklaşıyor. 2018 seçimlerinde favorim bir maymun türü olarak Bonobo şempanzeleriydi. Güçlü bir muhalefet lideri ya da kamuoyunda belirleyici bir gücüm olsaydı inanın radikal bir karar alarak kamuoyuna teklere ederek, Erdoğan’ın adaylığına karşı rakip olarak bir şempanze türü olarak Bonobo’ları gösterirdim.

Seçimler yaklaşıyor. Ve bu 20 yıllık AKP iktidarında öğrendiğimiz en keskin bilgi, Erdoğan’ın kendisi dışında kimseye faydasının olmadığı. Hakikaten yok. Şahıs bir siyasal İslamcı olarak, üzerine din olarak bocalanan her türlü pis, itici, ayrıştırıcı şeyi, ne varsa görev olarak yerine getiriyor. Mezhepçi, ırkçı, küfürbaz, ağzı bozuk, lümpen, betonarme aşığı, komisyon düşkünü, ihale kaçkını, diplomayı geçtim, kültürsüz ve prompteri bile okuyamıyor. Tam anlamıyla vasat.

Örnek değil gerçekten de bir Bonobo şempanzesi de prompter okuyamaz. Ekonomiye müdahale yapamaz, şatafatlı Saray'lar da yaşayamaz, uçağa, bir Mercedes’e binemez, korumalarla gezemez, konformist olamaz. Dişisine milyon dolarlık çanta alamaz. Çocuklarına vakıf açamaz, parayla zaten hiç işi olmaz. Kurumlara müdahale edemez. Küfür edemez, hele hele din min ve mezheple falan işi olmaz. Beceremez.

Seçimler yaklaşıyor. Kendi koyduğu kurallara göre aday olamayan biri "adayım" diye çemkiriyor. Peki, bir başkası neden diğer başkasının -uymadığı- kurallarına uysun ki?!

Erdoğan, Kılıçdaroğlu, İmamoğlu, Yavaş, seçimler yaklaşıyor. Benim favorim elbette yine Bonobo.

En azından kadın düşmanı değil ve seks beceresi siyasal İslamcılara göre -insana- daha yakın. Bonobo’lar ve şempanzeler; insanlarla genlerinin %96-99 arasını paylaşırlar ve böylece biliyoruz ki şempanzeler insanlara, gorillere olduklarından daha yakın akrabadır. Darwin’in “Evrim teorisi” adlı kitabını alıp “İnsanların atası maymun olamaz” diyerek sözünü kestirip atarak, eveleyip, geveleyenlere de katkı olsun diyerek, kötü bir bilgi vereyim. Evet, maymunlarla insanlarla arasında fark yüzde gerçekten yüzde 2. En azından aradaki bu %2’lik fark için düşünmeye değmez mi?

Bir ülke seçkin olmak zorundadır. Mühendisiyle, öğretmeniyle, doktoruyla, filozofuyla, şairiyle, yazarıyla. Seçkinlik budur. Seçkini olmayan toplum kabile devletidir, çökmeye de mahkumdur. Belli ki, hayatımız bunlar n'apacak ne edecek diye düşünmekle geçti/geçecek. Sıktı artık. Ben seçim günü geldiğinde; inanmadığın, güvenmediğin, samimi gelmeyen, oturdukları yerde daha da semirsinler diye gidip birileri için oy verme taraftarı değilim. Bu aslında son dönemlerde siyaseti ne kadar ciddiye aldığımla da ilgili. Fakat yine de giden olursa onlar için alternatif bir çalışma yapayım dedim ve ortaya yukarıdaki görsel çıktı.

Neyse! Muhalefet Erdoğan gibi bi despota anlayacağı dilden cevap vermek ve muhalefete layık olmak istiyorsa göstereceği aday saatlerce üzerinde çalıştığım şu görselde saklı. Evrimin özünü anlamak ve anlatmak bakımından bu tespitler halen çok değerli; fakat evrimsel biyolojiyi Darwin'den ve onun ileri sürdüğü haliyle Evrim Teorisi'nden ibaret görmemiz imkansız, bunu öğrenmenin bir yolu var; Erdoğan’ın karşısına gerçek bir aday göstermek. 

Peki, bu herhangi bir şempanze olamaz mıydı?! 

Hiçbir iktidar sonsuz değil, biz kazanırsak biz n'apacaz onu düşünelim. Tabii ki insanlar dışında diğer canlılarla birlikte.

Erdoğan'ı ne kadar ciddiye aldığımızı Erdoğan neden öğrenmesin, neden olmasın?

Düşünmeye değmez mi? 

Hiç yorum yok: