27 Aralık 2011 Salı

Bir müftünün Noel Baba’ya dönüşmeye çalışması üzerine

Keşan Müftüsü, “Noel baba diye birisi yoktur. Aziz Nicholaos diye biri var ama bu uyduruk bir kişidir. Noel Baba baca ve pencereden giriyor. Ama doğru dürüst birisi olsa kapıdan girerdi” demiş.

Sözüm ona yılbaşı eğlencesinin kültürümüzde bulunmadığı görüşünü savunacak olan bay müftü, “Biz, neden onlar gibi yaşayalım ki? Onlar bizim gibi yaşıyorlar mı? Biz Noel’i Hıristiyan aleminden ithal etmişiz. Noel, bizim bayramımız değil. Kişi, ‘Hıristiyan gibi yaşayayım’ derse, bu tehlikeli olur. Ama 'Millet eğleniyor, ben de eğleneyim' diyorsa, eğlencenin mahiyetine göre değişir. Eğer içkili, şaraplı eğlence yapılıyorsa, günahkâr olur” ve devamla da şöyle bitirmiş: “Noel Baba baca ve pencereden giriyor. Ama doğru dürüst birisi olsa kapıdan girerdi. Biz de kapıdan giriliyor. Kuran-ı Kerim’de; ‘Evlere kapıdan girin’ diyor. Neden bacadan giriyor ki?”

Hakikaten hem dumura hem de şaşkınlığa uğradım. Peki, sen onlar gibi yaşıyor musun, ya da bunların hepsi çocuklara masal olsa ne olur ki, hani masal ya neden rahatsız oluyorsun ki? Ayrıca inançların tamamı masaldan ibaret değil mi, tıpkı Hıristiyanlıkta ve İslam’da da olduğu gibi. Hem Noel moel adamın hümanist olması önemli değil midir? Hayalde olsa yılda bir aksakallı bir dede hediye veriyormuş gibi yapsa, ne olur?

Birde içkinin günah olup olmaması meselesiyle birlikte kapı meselesi var, zaten görev gereği işine gelmeyene günah, işine gelene sevap demekle mükellef bu arkadaş, bunun için para almıyor mu zaten? Kapı konusuna gelince Kuran-ı Kerim’de “Evlere kapıdan girilsin” cümlesi var ki tam bir ibretlik, 1400 yıllık İslam geleneğine uyuyorlar ya örneğin deve ve atlar yerine neden uçaklara ve arabalara biniyorsun diye sorsalar ne olacak? Altı-üstü müftülük makamında diyebilirsiniz ama asgari ücretin bir hayli üstü maaş aldığına eminim. Acaba hak ettiğini mi düşünüyordur bay müftü?

Tereddütte kaldım şimdi acaba biz mi Keşan müftüsünün mizahi zekâsını küçümsüyoruz, yoksa Keşan müftüsü mü bizim zekâmızı küçümsüyor, sizce hangisi? E ne diyeyim, Nasrettin Hoca olsa “Parayı veren düdüğü çalar” derlerdi ama konu tonton Noel Baba. Zaten Nasrettin Hoca’da bunların yakınından geçmez, bu anti-popülistlere karşı aksine tamda popülist tavrını korurdu.

Bu arada Müslümanlar yılda iki kez tepki gösteriyor. Bir Ramazan'da oruç tutmayanlara birde Yılbaşı kutlayanlara, geri kalan günlerde şerefini s2sen umrunların da değil.
Not: Müftüye bilgi: Noel Baba’nın dokuz adet geyiği vardır. İsimleri; Prancer, Dasher, Dancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder, Blitzen ve Kırmızı Burunlu Rudolph. 
Not 2: Eskiden yılbaşı kartları vardı, malum şimdi yok, işte üstteki fotoğraf hem müftüye yılbaşı kartımız hem de kapak olsun, baksın baksın bizi ve Noel Baba’yı hatırlasın.
Not 3: Mizahın güçlü ismi Hoca’dan sadece örnek verdik, sakın Nasrettin Hoca’yı bu işe karıştırmayın!

7 yorum:

Adsız dedi ki...

Yaw bunu diyenler, kendileri kapıdan giriyorlar da ne oluyor, pek mi doğru insanlar mı diye sormazlar mı adama.. Kuran neler neler diyor. Hırsızlık yapma, yollsuluk yapma gelmiş bunları bırakıp yok eve kapıdan giriniz.. Bu insanlar neyin peşinde anlamış değilim..

şarkılar dedi ki...

eyvallah

Adsız dedi ki...

bak arkadaşım; eğer müslüman değilsen meyadan senin, konuş, yaz..
eğer müslümansan, müslümanlığını gözden geçir. ya müslüman ol ya da noel babacılar gibi hristiyan ama asla oratsı olma. ortası münafıklıktır. müslümanım deyip de Allah'ın C.C. ayetlerini inkâr edersen cehennemi hak edenlerden olursun.
bilgisizlik öğrenme ile geçen basit bir olgudur.
ama yarım yamalak öğrenilen bilgi insanı hata yapmağa zorlar, hele de bilmediğin konuya muhatapmışsın gibi kendi yorumunu da eklersen, hem senin gibi bilgi kıtlığı yaşayan insanları hem de cahilleri YAZDIĞIN bu paragrafa inandırırsın da onların da alacakları günahlara ortak olursun.
ben derim ki bu notunuzu silin ve silmeden önce Keşan müftüsü gibi bir HOCA ya gidip işin aslını öğrenin.
(BU YAZDIĞIM SADECE BENİM DEĞİL ELHAMDULİLLAH MÜSLÜMANIM DİYEN HERKESİN SERZENİŞİDİR).
BENİM İÇİN NE DÜŞÜNÜRSEN SANA 1000 KAT'I OLARAK GERİ DÖNSÜN.

Adsız dedi ki...

haaa.... bir de işinize gelen yorumları değil de sizi eleştiren yorumları da buraya eklerseniz iyi olur.
yanlı yayın yapmak işinize gelmiyorsa tabii...

loresun dedi ki...

Blogunuzu takip ediyorum. Katıldığım aksini düşündüğüm yazılarınız ve fikirleriniz olabiliyor ama en çok sizi espri yapmadaki ustalığınızla takdir ediyorum. Tebrikler...

Yeraltından Notlar!' dedi ki...

Adsız, sen bu dünyada mı yaşıyorsun, gerçek misin hakikaten:))

Not: Ulan işiniz gücünüz yemeyince Allah'a sığınmak, beddua etmek. Bir de yok mu şu yorum bölümüne yazılan “sıkıysa yayınla, yanlı yayın yapma, objektif ol vb. falan filanlar”, tarihte görülmemiştir walla yayımlamadığım(ız) yorum… Küfür etme bile özgürlüğünüz var bana göre, elbette sonuçlarına ve karşılığına hazırsanız: ))

Yeraltından Notlar!' dedi ki...

Hoş geldin loresun…

Yorumunuz için teşekkürler. Son olarak düşünce ve fikirler üzerine: Düşünsenize bir(?) bir dünya var ve herkes aynı şeyi düşünüyor o dünyada? Çoğu zaman düşünmüşümdür böylesi bir dünyayı, eminim böylesi bir ‘dünya çekilmez bir yer olurdu’ diye düşünüyorum. Ne mutlu size, iyi ki de benim gibi düşünmüyorsunuz: ))