25 Kasım 2012 Pazar

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi kurulmuş: Bu partideki anlatım bozukluğunu bulunuz?

İklim krizi başta olmak üzere barış, demokrasi ve toplumsal cinsiyete ilişkin sorunlara karşı özgürlükçü ve radikal politikalar geliştirmeyi amaçlayan “Evimiz yanıyor, bu yangını söndüreceğiz” diyerek harekete  geçen Yeşiller Partisi 25 Ekim 2012’de kendini feshederek, 12 Eylül 2010 referandumuna “Yetmez ama evet” diyerek destek veren ve sol kamuoyunda büyük tepki toplayan Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP), soldan birçok siyasal hareketin solda yeni parti arayışları içerisinde bir araya gelmesi sonucu 13 Mart 2010'da kurulduğunda, YSK tarafından 12 Haziran 2011 seçimlerine girebilmeye hak kazanmış 27 partiden biriydi.

Partinin yeni adı; “Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi” oldu.

Kurucular arasında Sevil Turan ve Arif Ali Cangı eşsözcülüğünde (başkanlığında); Ufuk Uras, Saruhan Oluç, Ahmet İnsel, Murat Belge, Aydın Engin, İlkay Akkaya, Yasemin Göksu, Banu Dalgıç Cangı, Akın Atauz, Esmeray Özadikti, Eylem Tuncaelli gibi isimlerin de yer aldığı 607 kişi tarafından kuruldu. 

Partinin kuruluşu özellikle ÖDP'den ayrılan Özgürlükçü Sol Hareket kanadın, Sosyaldemokrat Halkçı Parti (kısaca SHP)'nin ve (Alevi Birlikleri Federasyonu) ABF'nin yönetim kanadı ile yaptığı görüşmeler sonucunda, partinin yönetim kurullarında olmalarına rağmen zamanla örgütsel anlamda aradıklarını bulamayan ABF ve SHP bileşenlerinden özellikle 12 Eylül 2010 anayasa değişikliği referandumu ve 12 Haziran 2011seçimleri dönemlerinde ayrılmalar olmuştu.

Parti, kendini yeşil siyaset üzerine kurulu ve “sol özgürlükçü" fikirleri ağırlıkla benimseyen bir siyasi parti olarak tanımlıyor. Parti, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi adıyla 25 Kasım 2012 tarihinde Eşitlik ve Demokrasi Partisi ile Yeşiller Partisi'nin birleşmesi ve bunlar dışındaki bağımsız bireylerin de süreç içinde harekete katılmasıyla Ankara'da kuruldu.

Özetle kendini sosyalist solda göstermek adına yapmadıkları kalmayan liberaller bugün itibariyle kurulmuş ve 3 gün içerisinde SHP’ye katılacak olan parti öngörüsü hakim, SHP’ye katılmalarının nedeni muhtemelen, SHP’nin ülke çapındaki teşkilatlanmasını tamamlamış olması olacak.

Görünüşe göre SHP’ye katılmasının ardından, SHP isim değiştirecek ve Yeni Sol Parti projesi hayata geçmiş olacak. Açıklamalarından şöyle demişler: Varan 1) "Sosyal demokrat odaklı bir parti olacağız”, varan 2) "Ufuk Uras'ın hareketimizle bir ilgisi bulunmamaktadır."

Bu arada Yeşiller ve Sol Gelecek hareketi içerisinde devrik DSİP’liler parti kurma çalışmalarından çekildiklerini duyurmuşlar. 

Ha bu arada, tarihin en komik sloganlarından birisi bunlara aittir; "Anayasa’ya evet, AKP’ye hayır", yani harbiden bi’gidin lan.

» Benzer yazılar: HEP'ten HDP'ye 

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Siz gidin. Ciddiyim. Hiç gereğiniz yok..

Yeraltından Notlar (¡) dedi ki...

Üzüldüm bak, bu oluşumdan sen de meddet beklemekteymişsin. Çok fena.